Feng Shui

Een eeuwenoude Chinese filosofie voor harmonie in jouw interieur

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die de harmonieuze wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving bestudeert. Als een vorm van omgevingspyschologie vindt het zijn wortels in een rijke historische en Oosterse context. Na de industriële revolutie heeft deze prachtige Oosterse wijsheid haar weg gevonden naar Amerika en later naar Europa.

De essentie van Yin & Yang

Het Oosterse denken benadrukt de aanwezigheid van een alomtegenwoordige, onzichtbare levenskracht of levensenergie (ook wel bekend als Chi of Ki) die in alles aanwezig is, ook in de mens zelf. Feng Shui beschrijft hoe deze essentiële levensenergie wordt gevormd en beïnvloed door externe invloeden uit de omgeving. De praktische wijsheid van Feng Shui is geworteld in het begrip van de interactie tussen YIN (wat vrouwelijk, donker, massief, onbeweeglijk en naar binnen gericht is) en YANG (wat mannelijk, licht, actief, vurig en naar buiten gericht is). Het is van vitaal belang om deze energie in balans te houden. Te veel YIN energie vereist stimulatie, terwijl te veel YANG energie moet worden afgeremd. Het bereiken van evenwicht tussen YIN en YANG is van universeel belang om optimale welzijn te bevorderen, zowel voor een menselijk lichaam als voor een organisatie of gebouw. Deze filosofie strekt zich niet alleen uit tot Feng Shui, maar ook tot de Chinese geneeskunde, voedingsleer en technieken zoals acupunctuur, Shiatsu en Tai Chi. Feng Shui past deze principes toe op de ruimtelijke omgeving om harmonie te creëren.
(bron: artikel van Nina Elshof)

Chi en de vijf elementen

De kwaliteit van de Chi (levensenergie) kent vele aspecten. Om de energie van Yin en Yang te karakteriseren, wordt het gekoppeld aan de vijf elementen: WATER, HOUT, VUUR, AARDE en METAAL. Deze elementen vertegenwoordigen de verschillende karakters van Chi en resulteren in negen verschillende energietypen binnen het Feng Shui principe. Deze typen zijn verdeeld over negen evenredige gebieden in een gebouw met behulp van een raster genaamd de BAGUA, dat wordt gebruikt om de energiestromen te analyseren.

BaGua
(afbeelding door Factor-W / De BAGUA)

Ieder aspect en elke functie in een woning of bedrijfspand is verbonden met één van de vijf elementen. Door de elementen van de functies te matchen met de bijbehorende elementen van de gebieden waarin ze zich bevinden, kan de energiebalans worden beoordeeld. Op basis van deze analyse kan het gehele pand worden geoptimaliseerd.

5 elementen 
(afbeelding door Factor-W / de voedende cyclus van de 5 elementen)

De elementen en hun karakter

Factor-W is gespecialiseerd in het herstellen van de energetische balans in jouw woning of bedrijfspand door de inrichting af te stemmen op de Feng Shui analyse. Elk element heeft specifieke onderdelen die het karakter van die energie tot uitdrukking brengen in het interieur. Neem bijvoorbeeld het element VUUR, waarbij verlichting, daglicht, kunst en heldere kleuren essentiële onderdelen zijn om de energie en het karakter van VUUR te weerspiegelen. Elk element heeft zijn eigen metaforen die worden gebruikt om evenwicht te creëren in het interieur. Door een optimale energetische balans te bereiken, zul je je nog prettiger voelen in jouw woon- of werkomgeving.

Feng Shui: een brug tussen Oost en West

Hoewel Feng Shui al langer bekend is in de VS, heeft het ongeveer tien jaar geleden zijn intrede gedaan in Nederland. Op dit moment wint het Feng Shui principe aan bekendheid. Oosterse denkvormen en geneeswijzen zijn niet langer vreemd voor ons. Feng Shui vormt volgens onze overtuiging de perfecte basis voor interieurarchitectuur die gericht is op het welzijn van de mens. We zijn ons steeds bewuster van de impact die onze omgeving heeft op ons welzijn. Duurzaamheid, biophilic design en circulariteit zijn mooie ontwikkelingen die een belangrijke bijdrage leveren aan ons welbevinden.

SITEMAP | CONTACT | ALGEMENE VOORWAARDEN | DISCLAIMER | PRIVACY POLICY