Kleuren kiezen met behulp van Feng Shui

In de wereld van Feng Shui staat harmonie en balans centraal. Een van de krachtigste manieren om deze harmonie te bereiken, is door gebruik te maken van de psychologie van kleuren. Kleuren hebben een diepgaand effect op ons gevoel, humeur en zelfs ons gedrag. In dit blog gaan we dieper in op de psychologie van kleuren en ontdekken we hoe je vanuit het Feng Shui principe een gebalanceerde en positieve omgeving creëert.

De basisprincipes van Feng Shui

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer die zich richt op de harmonieuze interactie tussen mensen en hun omgeving. Volgens Feng Shui bestaat alles uit energie (Chi) en is het belangrijk om deze energie in balans te brengen en te sturen om welzijn en geluk te bevorderen. Kleuren spelen hierbij een essentiële rol, omdat ze verschillende energetische trillingen hebben die een invloed hebben op ons welzijn.

De betekenis van basiskleuren binnen het Feng Shui principe

 • Rood hoort bij de energie van het element VUUR en staat voor passie, energie en geluk. Binnen het Feng Shui principe wordt rood beschouwd als een krachtige kleur die welvaart en succes kan aantrekken. 

 • Geel hoort bij de energie van het element AARDE en symboliseert vreugde, wijsheid en optimisme. Het is een kleur die geassocieerd wordt met mentale stimulatie en wordt vaak gebruikt in studie- of werkruimtes om creativiteit en concentratie te bevorderen.

 • Blauw hoort bij de energie van WATER en vertegenwoordigt rust, harmonie en spiritualiteit. Deze kleur heeft een kalmerend effect en wordt vaak gebruikt in slaapkamers en meditatieruimtes om een gevoel van kalmte en vrede te creëren.

 • Groen hoort bij de energie van HOUT en staat voor groei, familie en vernieuwing. Het is de kleur van de natuur en wordt vaak gebruikt in de familiegebieden van een huis om evenwicht en verbinding te bevorderen.

 • Paars hoort bij de energie van AARDE en symboliseert welvaart, overvloed en luxe. Het wordt vaak gebruikt in de rijkdom- en wijsheidgebieden van een huis om welvaart en spirituele groei aan te trekken.

 • Oranje hoort bij de energie van het element VUUR en staat voor vitaliteit, plezier en enthousiasme. Het wordt vaak gebruikt in sociale ruimtes om een positieve en gezellige sfeer te bevorderen.

 • Wit hoort bij de energie van METAAL en staat voor zuiverheid en helderheid. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere kleuren om evenwicht te creëren en de energie te versterken.

Psychologie van kleuren binnen het Feng Shui principe

De psychologie van kleuren houdt zich bezig met het begrijpen van hoe kleuren onze emoties, gedachten en gedrag beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke punten over de psychologie van kleuren binnen Feng Shui:

 • Verschillende kleuren kunnen verschillende emoties oproepen bij mensen. Warme kleuren zoals rood en geel kunnen energie en opwinding stimuleren, terwijl koele kleuren zoals blauw en groen een gevoel van rust en kalmte kunnen teweegbrengen.

 • Kleuren kunnen ook van invloed zijn op ons fysieke welzijn. Blootstelling aan groen wordt bijvoorbeeld geassocieerd met het verminderen van stressniveaus, terwijl blauw kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

 • In werkomgevingen kunnen de juiste kleuren de productiviteit en creativiteit stimuleren. Oranje en geel worden vaak gebruikt in kantoren om een positieve werksfeer te bevorderen.

 • Het is tevens essentieel om de persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen bij het kiezen van kleuren voor hun leefruimte. Wat voor de ene persoon kalmerend is, kan voor een ander juist als onrustig worden ervaren.

Tips voor het gebruik van kleuren

Ten eerste is het belangrijk om de BaGua van de ruimte of het pand te kennen. De Bagua is een energiekaart die wordt gebruikt in Feng Shui om verschillende gebieden van een huis te identificeren en te verbinden met specifieke aspecten van het leven. Daarnaast is het belangrijk om evenwichtig om te gaan met kleuren. Overdaad aan een bepaalde kleur kan overweldigend zijn en de balans verstoren. Ook is gebruik van complementaire kleuren, kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel, belangrijk. Zo versterken de kleuren elkaar, wat een krachtig effect kan hebben. Als laatst is het belangrijk kleuren aan te passen op het doel van de ruimte en de plek die de ruimte in het gebouw heeft. Een slaapkamer heeft bijvoorbeeld een andere sfeer nodig dan een kantoorruimte, mede afhankelijk van de locatie.

De psychologie van kleuren speelt een cruciale rol in Feng Shui, waar harmonie en balans de kernprincipes zijn. Door bewust kleuren te selecteren en toe te passen volgens de principes van Feng Shui, kun je een sfeervolle en uitnodigende omgeving creëren die positieve energieën aantrekt en bijdraagt aan je welzijn. Experimenteer met kleuren, wees creatief en ervaar zelf hoe de kracht van kleuren je huis kan transformeren in een oase van harmonie en geluk.

Factor-W helpt je graag met een Feng Shui kleuradvies om de juiste energetische balans te creëren. Neem nu contact met ons op via 06-18118331, info@factor-w.nl of vul ons contactformulier in.

Afspraak maken

« Naar het overzicht

SITEMAP | CONTACT | ALGEMENE VOORWAARDEN | DISCLAIMER | PRIVACY POLICY