De 'feel good' factor van Feng Shui (5)

WOONFUNCTIES IN HUN ELEMENT

Zoals ik in deel 4 heb verteld, komt de CHI (levensenergie) een gebouw binnen via de hoofdingang. Bij jou thuis is dat dus de voordeur. Woon je op een flat, dan is de (voor)deur naar jouw woongedeelte de hoofdingang. Deze geeft namelijk toegang tot jouw domein, jouw woning.
Om de CHI goed te kunnen laten doorstromen in je huis en een positieve FLOW te ervaren is het belangrijk dat er zo min mogelijk 'obstakels' zijn. Met obstakels bedoel ik vanuit CONCEPTUAL FENG SHUI gezien, verstoringen in de energiebalans. Hoe je deze verstroringen kunt opsporen en ze positief kunt beïnvloeden door je interieur aan te passen leg ik je graag uit.

 

CONCEPTUAL FENG SHUI gaat er vanuit dat iedere WOONFUCNTIE een eigen energetische energie vertegenwoordigd. Een woonfunctie wil zeggen, de functie (welke handelingen je er uitvoert) een bepaalde plek in je woning heeft gekregen.

BELANGRIJKE WOONFUNCTIES & ELEMENT

  • Hal: hoort bij de energie van WATER
  • Woonkamer: hoort bij de energie van HOUT
  • Keuken: hoort bij de energie van AARDE
  • Slaapkamer: hoort bij de energie van METAAL

 

KEUKEN & AARDE

De woonfunctie KEUKEN die als voornaamste eiegenschap het bereiden van voedsel heeft hoort vanuit CONCEPTUAL FENG SHUI bij het element AARDE.
Het voedsel wat je in de keuken bereid groeit voornamelijk in de AARDE. Ook het bereiden ervan is een aardse bezigheid. Vandaar dat de energie van de woonfunctie KEUKEN bij dit element past.
Het is ook vaak de plek waar de eettafel staat waaraan het voedsel wordt genuttigd en waar je gezellig kunt kletsen met andere gezinsleden, familie en vrienden. Het is de plek in huis waar de trend wordt gezet voor jouw normen en waarden en waar deze worden overgebracht op jouw gezinsleden. Bij de Chinezen is het dan ook niet gebruikelijk dat een 'vreemde' in je keuken kijkt. Dit verklaart het kleine luikje bij de keuken van het Chinese Restaurant.

    
Keukenontwerp door studio de WOON FACTOR

 


keukenontwerp door studio de WOON FACTOR

 

DE BAGUA

Bij iedere WOONFUNCTIE hoort dus een eigen specifieke energiesoort die gekoppeld is aan het karakter van één van de 5 ELEMENTEN. Om te kunnen beoordelen of er een verstoring zit is het ook van belang dat je bekijkt op welke plek van je woning zich deze woonfucntie bevind.
CONCEPTUAL FENG SHUI heeft hiervoor een hulpmiddel ontwikkeld, de BAGUA genaamd. De BAUGUA is een rechthoekig raster wat verdeeld is in 9 gelijke vlakken. Dit raster wordt over de plattegrond van een gebouw gelegd zodat we het pand of de ruimte kunnen analyseren. Er zijn een aantal regels die bepalen hoe je dit raster moet gebruiken. De belangrijkste hiervan is, dat de onderste lijn van de BAGUA op de gevellijn komt te liggen waarin zich de voordeur bevind.

Ieder vak van de BAGUA, oftewel gebied in je woning, heeft een specifieke energie die een aantal levensaspecten vertegenwoordigd die bij het karakter van die energie passen. Hieronder zie je een mooie afbeelding van de BAGUA waarin je de verdeling van de verschillende energiegebieden ziet met het bijbehorende belangrijkste levensaspect.

BAGUA
BAGUA / afbeelding gemaakt door studio de WOON FACTOR

De verstoring in de energiebalans binnen een bepaald gebied heeft dus effect op de levensaspecten die erbij horen. Jij kunt hier zelf invloed op uitoefenen door je bewust te worden van je omgeving en met name die van je huis. Door je woning in te delen en in te richten volgens CONCEPTUAL FENG SHUI heb jij zelf de regie over de kwaliteit van de energie in jouw huis en over de FLOW in je leven.

 

BALANS

Om te bepalen of de energie in BALANS is bekijken we dus in elk gebied van de BAGUA welke WOONFUNCTIE er onder ligt in de plattegrond. Als de energie van de ELEMENTEN botsen met elkaar dan spreken we van een verstoring.
Je kunt dit beoordelen door te kijken naar de voedende cyclus van de 5 ELEMENTEN. De groene pijlen geven de voedende werking aan en de rode geven de destructieve werking aan.
Je kunt de verstoring in een bepaald gebied herstellen door het interieur aan te passen met items die de energie van het tussenliggende element vertegenwoordigen.


voedende cyclus van de 5 ELEMENTEN


VOORBEELD

Stel je voor dat jouw keuken in het gebied van de 4-HOUT en 3-hout positie van de BAGUA ligt. Als je nu naar de voedende cyclus kijkt zie je dat deze twee elementen elkaar niet van nature voeden. Tussen het element HOUT(gebied) en AARDE(woonfunctie keuken) zit de energie die bij het element VUUR hoort. Je kunt de balans nu dus herstellen in dit gedeelte van je woning door inrichtingslelementen die de energie van VUUR vertegenwoordigen te gebruiken in het interieur.

Welke inrichtingselementen horen bij de energie van VUUR?

  • daglicht
  • verlichting
  • vuur (haard, fornuis, kaarsen)
  • vurige kleuren (rood, oranje, roze en purper)
  • Kleurrijke items (denk dan bijvoorbeeld voor een keuken aan kleurrijk serviesgoed, behang een bos bloemen of volle fruitschaal, kleurrijke kussens op de stoelen enz.)
  • kunst (het liefst met veel kleuren)

Hieronder zie je een mooi voorbeeld hoe je op subtiele wijze VUUR kunt toevoegen in je keuken.

 
Afbeeldingen van Pinterest


Afbeelding van Pinterest

Ik hoop dat ik je weer wat meer inzicht heb kunnen geven in de 'feel good' factor van FENG SHUI?
In het volgen deel van dit BLOG ga ik dieper in op de eigenschappen en interieuroplossingen van ieder element element.

Graag tot een volgende X!

Dian Helsen
Interieurontwerper & Feng SHui Professional

  

« Naar het overzicht

SITEMAP | CONTACT | ALGEMENE VOORWAARDEN | DISCLAIMER | PRIVACY POLICY