De 'feel good factor' van Feng Shui (3)

De 5 elementen

In deel 2 van het BLOG 'De feel good factor van 'FENG SHUI' heb ik je verteld hoe wij de wisselwerking tussen YIN & YANG energie zichtbaar kunnen maken in het interieur. Ook heb ik laten zien dat, vanuit CONCEPTUAL FENG SHUI, deze energie gekoppeld wordt aan de 5 ELEMENTEN, WATER, HOUT, VUUR, AARDE en METAAL. Hier ga ik nu graag wat dieper op in.

De 5 ELEMENTEN geven de YIN & YANG energie als het ware een 'gezicht'. De 5 ELEMENTEN zijn een metafoor voor een, aan ieder element gekoppelde, energie kwaliteit. In het vervolg van dit BLOG ga ik je nog uitleggen wat deze kwaliteiten precies inhouden en hoe ze vertaald kunnen worden naar het interieur.

Een ander belangrijk inzicht over de 5 ELEMENTEN is, dat deze met elkaar in verbinding staan volgens een voedende cyclus. De cyclus laat zien hoe de onderlinge wisselwerking tussen de energetische energie van de ELEMENTEN werkt. In de onderstaande afbeelding wordt dit mooi weerggeven.

voedende cylus van de 5 elementen

DE VOEDENDE CYCLUS VAN DE 5 ELEMENTEN

Dit cyclische proces begint bij het element WATER. De energie van WATER is immers de bron van alles wat leeft!
Hoe en waarom de cyclus de volgorde heeft zoals je ziet op de afbeelding hierboven ga ik je nu uitleggen.

 • De energie van het element WATER voedt die van het element HOUT.
  Denk maar aan een plant of boom die je water geeft. De plant heeft het water nodig om te kunnen groeien en om in leven te blijven.
 • De energie die bij het element HOUT hoort voedt die van het element VUUR.
  Als er hout op een vuurtje wordt gelegd zal dit het vuur doen oplaaien. Het vuur heeft hout nodig om te kunnen branden.
 • Vervolgens zal de energie van VUUR er voor zorgen dat het element AARDE wordt gevoed.
  Als het vuur dooft zal de as die overblijft de kwaliteit van de aarde verrijken.
 • De AARDE energie voedt die van het element METAAL.
  Onze aarade bezit vele rijkdommen en één daarvan is metaal.
 • Als laatste in de cylcus voedt de energie van METAAL die van het element WATER.
  Het water kan de metaaldeeltjes uit de aarde wassen en transporteren.

In de afbeelding van de VOEDENDE CYLCUS zie je ook rode pijlen staan. De verschillende energie kwaliteiten staan namelijk niet alleen met elkaar in verbinding door de voedende werking naar elkaar, maar er is ook een onderlinge DESTRUCTIEVE KRACHT in het spel.

DE DESTRUCTIEVE KRACHT VAN DE 5 ELEMENTEN

 • De energie van WATER zal die van VUUR doven.
 • De energie van VUUR zal die van METAAL doen smelten.
 • De energie van METAAL zal die van HOUT kappen.
 • De energie van HOUT zal de AARDE uitputten.
 • De energie van AARDE zal die van WATER troebel maken.

Deze energieën spelen allemaal een rol in het analyseren en bepalen van de energetische kwaliteit en balans (of disbalans) ervan in jouw huis. Aan de hand van een paar voorbeelden leg ik je uit hoe wij deze energieën vertalen naar het interieur.

Een houten tafel bijvoorbeeld, vertegenwoordigd de energie van het element HOUT. Maar ook de planten die in je huis staan horen bij dit element evenals de kleur groen.

(Mooi voorbeeld van het toepassen van het element HOUT in het interieur)
ELEMENT HOUT
afbeelding van het interieur label HK Living

En dat mooie kleurrijke schilderij bij jou aan de muur hoort echt bij het element VUUR. Het is een opvallend item in je huis waar je aandacht naar toe wordt getrokken omdat er een vurige energie van uit gaat. Een mooie kleurrijke bos bloemen heeft hetzelfde effect. En natuurlijk hoort de kleur ROOD ook bij het lement VUUR. Later, als ik de kwaliteit en het karkater van ieder element uitleg, zal ik je laten zien welke specifieke items er bij ieder element horen als het om inrichten gaat.

(Mooi voorbeeld van het toepassen van het element VUUR in het interieur)

afbeelding van de Pinterest pagina van VT Wonen 

CONCEPTUAL FENG SHUI gaat er van uit dat alles om ons heen bestaat uit energie en daar horen wij mensen ook bij!
Je kunt je dan misschien wel voorstellen dat er een wisselwerking bestaat tussen jouw eigen energie en die van je huis. En dan is het waarschijnlijk ook te begrijpen dat er een positieve FLOW ontstaat wanneer deze energieën in BALANS zijn. 
En laat jij zélf nu invloed hebben op de kwaliteit van de energie door de wijze waarop jij je huis inricht!

(Particulier project ingericht door studio de WOON FACTOR volgens CONCEPTUAL FENG SHUI)

studio de WOON FACTOR ontwerpt interieurplannen vanuit het mooie gedachtegoed van CONCEPTUAL FENG SHUI. Dat wil zeggen dat, alle keuzes die wij maken tijdens het ontwerpproces (en dat zijn er heel veel kan ik je zeggen), worden gemaakt met als doel de energetische energie van je woning weer in BALANS te krijgen. De materialen die we toepassen, de kleuren en dessins die we uitzoeken en de indeling van de diverse woonfuncties bepalen in grote mate de kwaliteit van de energie BALANS in jouw huis.

Wij hebben heel bewust gekozen voor deze werkwijze omdat wij het belangrijk vinden dat jij niet alleen in een sfeervol en mooi ingericht huis woont afgestemd op jouw woonstijl. Wij vinden het namelijk nóg belangrijker dat jij je er THUIS voelt en dat het een plek is waar je tot rust kunt komen, waar je jezelf kunt opladen en waar jij jezelf kunt zijn.

Volgende x vertel ik je graag meer!

Dian Helsen
Interieurarchitect en Feng SHui Professional

« Naar het overzicht

SITEMAP | CONTACT | ALGEMENE VOORWAARDEN | DISCLAIMER | PRIVACY POLICY